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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Are parents responsible for their child’s attendance at school? 

Yes.  By law, parents whose children are of compulsory school age (5 to 16) 

and registered at school, are responsible for ensuring that their children 

attend school regularly. If they fail to do so then they may be guilty of an 

offence and can be issued a penalty notice under section 444 of the Education 

Act 1996.  

What’s the difference between authorised and unauthorised absence? 

It is important to remember that any absence during term time destroys the 

continuity of your child’s education and may affect their achievement. 

Only the academy, in the context of the law, can authorise absence. 

Authorised absence is where the school has given permission in advance for a 

pupil to be away as the absence request has met the exceptional 

circumstances criteria.  Alternatively, the school has accepted an explanation 

offered afterwards as a satisfactory reason for absence i.e. absence due to 

illness. The Headteacher determines the number of school days a child can be 

away from school if leave is granted.  All other absence will be regarded as 

unauthorised. 

Is my child entitled to time off school for family holidays? 

No.  Parents do not have the right for their child to have leave of absence for a 

holiday and are expected to take their holidays when the school is closed. The 

headteacher has discretionary power to grant leave under exceptional 

circumstances but is under no obligation to do so. 

What do we mean by ‘exceptional circumstances’? 

The fundamental principles of defining ‘exceptional’ are rare, significant, 

unavoidable and short. By ‘unavoidable’ we mean an event that could not 

reasonably be scheduled at another time. 
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What are Fixed Penalty Notices? 

A fixed Penalty Notice is a fine. They are issued to parents who fail to ensure 

their child’s regular attendance at school. 

When will the Academy issue a Fixed Penalty Notice? 

The Academy complies with the Code of Conduct issued by Lincolnshire 

County Council (LSS). As such LCC will issue Fixed Penalty Notices on behalf of 

the Academy as and when required. 

 

Fixed Penalty notices will be issued in circumstances where a child is absent 

from school due to unauthorised absence of 15% or above over a six week 

period. 

Parents will always be forewarned of the possible issue of a Fixed Penalty 

Notice though a Fixed Penalty Notice Formal Warning letter. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

How are they issued? How much is the fine? 

Even though Ling Moor is an Academy, the Fixed Penalty Notice will be issued 

by and paid to Lincolnshire County Council. 

Use of fixed penalty notices will be restricted to two per child per academic 

year. In situations where a parent meets the criteria for more than one 

penalty notice to be issued, because there is more than one child with 

irregular school attendance, multiple issues may occur. Where a child resides 

with two parents a separate penalty notice will be issued to each parent. 

 

If a Fixed Penalty Notice is issued, parents will pay £60, per parent and per 

child to the Local Authority. In reality this means that a two parent family with 

two children will be fined £240. 

Where can I get further advice? 

Always contact the school first as we are the only authority with the 

discretionary power to grant exceptional leave of absence in term time. 

Where you feel there is no alternative than to take you child out of school 

during term time, you should complete a request for absence form, which is 

available from school, at least one month prior to the holiday. The 

Headteacher will decide whether this can be authorised or not. 

Please remember, if you take your child on holiday in term time without the 

Headteacher’s authorisation, you may be issued with a Fixed Penalty Notice. 

 

 

 

 

 



What are Ling Moor’s exceptional circumstances criteria?  

It is not possible to create a definitive list of circumstances under which absence 

may be authorised, however the academy has agreed the following cirumstances 

may be considered exceptional. Requests for leave of absence which do not fall 

under these conditions will be considered on a case by case basis in consultation 

with the headteacher. Parents may be requested to provide supporting evidence 

in additon to the submission of a request for absence form. 

1. Leave to attend the wedding of a close family member such as a parent 

or sibling. Where the event is not taking place in the locality an additional 

2 days may be granted for travel purposes before and after the event. 

2. Service personnel returning from a tour of duty abroad that prevents 

contact during scheduled holiday time – note that supporting evidence 

may be requested by the headteacher which indicates that the absence 

cannot be taken during designated school holidays. 

3. Up to one day’s absence for children of families who are relocating out of 

the area in order to visit their new school. 

4. Leave to visit seriously ill relatives. 

5. Absence for bereavement of a close family member. This would be 

authorised for the funeral service only and travelling time, not extended 

leave. 

6. Consideration for family recovery time following trauma or crisis. This 

does not allow for a family holiday to be taken during term time. 

7. Absence for important religious observance, only for the ceremony and 

travelling time, not extended leave. This is intended to one off situations 

rather than regular recurring events. 

8. Reasonable adjustments for pupils with special education needs or 

disabilities. 

9. An educational ‘event’ that happens on a specific date and where an 

alternative date cannot be chosen. 

Please note that NO leave of absence will be authorised during National 

Testing weeks, or if attendance is 90% or below. 

 

 



 


